Geselecteerde filters
Filters wissenWoonplaats
Woonplaats
Projectfase
Koop of huur
Prijs
Huurprijs
Woonoppervlakte
Perceeloppervlakte
Nieuwbouw Gemeente Roermond
Er zijn geen projecten gevonden met je zoekopdracht. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten in Gemeente Roermond
Roermond ( uitspraak (info / uitleg)) (Limburgs: Remunj) is een gemeente in het midden van de Nederlandse provincie Limburg. Zij telt 57.153 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 74,19 km².
Roermond speelde een belangrijke rol in de gemeentelijke herindeling in Midden-Limburg in 2007. Aanvankelijk zou de gemeente worden uitgebreid met Swalmen. Roermond nam hier echter geen genoegen mee, omdat alleen Swalmen te weinig zou zijn. Swalmen was er ook op tegen; deze gemeente wilde graag fuseren met Beesel. De behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer (op 13 juni 2006) en de Eerste Kamer (op 13 september 2006) leidde echter tot aanname van het oorspronkelijke, door de provincie gedane voorstel, waardoor per 1 januari 2007 een centrumgemeente van ca. 54.000 inwoners is ontstaan.
Roermond is daarmee qua inwonertal de vijfde gemeente van Limburg geworden. Deze positie werd overgenomen van Kerkrade en Weert. De getalsmatige afstand tot de vier grotere gemeenten, Maastricht, Sittard-Geleen, Venlo en Heerlen, blijft echter vrij aanzienlijk.
Of de samenvoeging van Roermond en Swalmen bestuurlijke en economische winst zal opleveren, is nog de vraag, zowel voor de beide betrokken gemeenten, als voor de regio. Ook het parlement heeft daar zijn zorgen over. In de Eerste Kamer werd een motie van GroenLinks aangenomen, waarin het Provinciaal Bestuur van Limburg werd uitgenodigd vóór 1 februari 2007 met een voorstel te komen, dat tegemoet komt aan de nadrukkelijke wens om de centrumgemeenten in de regio Midden-Limburg te versterken.
Het inwoneraantal van de gemeente Roermond groeide in de periode 1998-2006 met zo'n 1.300 inwoners tot ruim 45.000. Het jaar 2003 gaf op de jaarlijkse groei echter een opvallende uitzondering te zien. In het jaar 2007 was de bevolkingstoename beduidend groter. De samenvoeging met Swalmen op 1 januari 2007 zorgde voor een groei naar ruim 54.000 inwoners en sindsdien groeit het inwoneraantal van de gemeente jaarlijks. Dit in tegenstelling tot de meeste gemeenten in Limburg, die sinds enkele jaren een daling vertonen; in Roermond zal deze daling later inzetten.
In onderstaande tabellen ziet u voor de jaren van 1998-2006 de inwoneraantallen van de gemeenten Roermond en Swalmen en voor de jaren vanaf 2007 die van de samengevoegde gemeente Roermond. De cijfers zijn steeds van 1 januari van het desbetreffende jaar.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
De gemeenteraad heeft 31 zetels te verdelen. De verdeling bij de gemeenteraadsverkiezingen sinds 1986 is als volgt[2]:
Algemene opmerkingen:
Wijzigingen in de zetelverdeling:
Henk van Beers (CDA) was sinds 2002 burgemeester van Roermond, maar legde deze functie in verband met zijn pensioen per februari 2012 neer. Mede vanwege het feit dat er rond die periode een onderzoek liep naar mogelijke belangenverstrengeling van VVD-wethouder Jos van Rey, werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester. Op 23 oktober 2012 stapte de VVD uit de coalitie naar aanleiding van een onderzoek naar de van corruptie verdachte VVD-wethouder Jos van Rey, die een dag eerder vanwege dit onderzoek was teruggetreden. Als gevolg van het VVD-fractiebesluit stapten ook de overige 2 VVD-wethouders uit het college. Van Beers nam op 1 februari 2013 afscheid van de gemeente Roermond. Peter Cammaert (CDA) volgde hem op als waarnemend burgemeester. De plek van de VVD in de coalitie werd overgenomen door GroenLinks, D66, Stadspartij, Democraten Swalmen en Roermond Sociaal, die samen met CDA en PvdA de huidige coalitie vormen (16 zetels). De plek van de vertrokken VVD-wethouders werd op 17 januari 2013 ingenomen door Marianne Smitsmans-Burhenne (GroenLinks) en Ferdinand Pleyte (D66), die samen met de zittende wethouders Wim Kemp (CDA) en Gerard IJff (PvdA) het huidige college van B&W completeren. Op 30 januari 2015 werd Rianne Donders-de Leest geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester.
Jarenlang was Omroep VOX de lokale omroep in de gemeente Roermond. De omroep, die voor een groot deel draait op vrijwilligers en door de gemeente wordt gesubsidieerd, miste echter de kwaliteit die de gemeente voor ogen had. Op 1 december 2011 werd de naam van de omroep omgedoopt tot RTV Roermond en sindsdien wordt gewerkt aan verdere professionalisering van de omroep, waarbij het doel is om op termijn ook doordeweeks meer televisie-uitzendingen te programmeren.[3] Op dit moment worden uitsluitend in het weekend verschillende fragmenten uitgezonden over actualiteiten in de regio.
Roermond is een Millennium Gemeente.[4]
Binnen de gemeente Roermond bevinden zich een beschermd stadsgezicht en een beschermd dorpsgezicht. Verder telt de gemeente 302 rijksmonumenten en zijn er een aantal oorlogsmonumenten, zie: